Ján Fečík


osobná stránka · blog

Dátum: sobota, 18. mája 2024
Čas: 18:28:42, 1716049722, @728
Meniny má: Viola
IP adresa: 18.222.121.79

Lacný soundbar Sony HT-S400

Či patrí televízor do spálne neviem posúdiť a je mi to fakticky úplne jedno, ja som ho tam ale dal. Kúpil som 50" Sony Bravia KD-50X75WL, predpokladám že je to asi priemerná kategória medzi televízormi. Čo sa samotného zobrazovadla týka, tak nemám asi žiadne pripomienky, len to že to nie je OLED. Chcel som aby mal daný televízor v sebe hlavne Android kvôli aplikáciám a možnosti si tam čo to dohrať kvôli internetovej TV. Keďže som do obývačky predtým kúpil 65" Sony Bravia OLED XR-65A90J, čo je tiež TV s Androidom, tak som chcel zostať v rovnakej značke aj pri druhom, ale nie až za takú cifru, predsa len OLEDy majú stále žiaľ vysokú cenu a hlavne je to spálňa. Ľudia kupujte ich nech im klesajú rýchlejšie ceny a vytlačia z trhu všetko ostatné, lebo sú len dva druhy zobrazovadiel a to: OLED a všetko ostatné čo je horšie :-)

15 litrov za skoro 4000 €  ·  Platby cez PAY by square v PHP

Keď som počul aký „super zvuk“ tento televízor má, tak ma napadlo, že pred umiestnením na stenu to risknem s nejakým lacnejším soundbarom nech to nerobím na dva krát. Dávať ten televízor druhý krát dole by sa mi už nechcelo a predpokladal som, že čokoľvek lacné aj so subwooferom bude mať určite lepší zvuk v porovnaní s tým čo má v sebe tento 50“ črep.

Nevedel som popravde, že čo vôbec zobrať, lebo niečo do tých 300 € s tým aby bol subáč navyše bezdrôtový mi celkom tento filter produktov zúžil. Nakoniec som po dlhšom uvažovaní zobral soundbar Sony HT-S400, keďže ľudia mali v recenziách na tento set ako tak dobré ohlasy. Dnes si myslím, že všetci tí ľudia majú očividne dosť skreslenú predstavu o zvuku po vyskúšaní tohto soundbaru. Jedná sa teda o 2.1 kanálový soundbar s vraj celkovým výkonom 330 W, ale o týchto informáciách pri takýchto produktoch si myslím svoje. Má možnosť pripojenia cez HDMI ARC, taktiež má optický vstup, ktorý som zvolil na pripojenie k TV a zároveň disponuje aj podporou Bluetooth pripojenia. Optiku som zvolil len z jediného dôvodu a tým bola hrúbka káblu. HDMI kábel je hrubší a bolo by ho asi trochu vidieť na konzole ktorou som soundbar spojil s televízorom. Čo sa kvality zvuku týka to bude asi úplne jedno, keďže to je digital vs. digital.

Nebudem tvrdiť, že hrá nejako zle, ale za tú cenu by sa asi dalo nájsť aj niečo lepšie. Zobral som to čo bolo ihneď skladom a podľa zvuku aký má ten televízor by bola asi akákoľvek lacná alternatíva v podobe soundbaru lepšou voľbou ako ten paškvil v podobe zvukového prednesu v TV. Myslím si, že zvukovo aspoň čo sa soundbaru týka to nie je až také zlé v tejto cenovej relácií. Očakával by som, že samotný televízor bude mať taký zvuk ako má tento soundbar bez pripojeného subáču. Subwoofer je ale na môj vkus trochu predunený pri vyšších basových frekvenciách. Skúsil som aj rôzne hudobné žánre a nie pri každom mi tam ten subáč pasoval. Sem tam vytváral divné predunené pazvuky čo sa mi proste nepáčili. Predpokladám, že s výhybkou pre subwoofer sa veľmi v Sony nevyhrali, lebo je z neho celkom dosť počuť hovorené slovo a to mi tam ani trochu nepasuje. Ja by som skôr povedal, že je to len také rozšírenie soundbaru o basovú zložku, ale subwooferom by som ho asi veľmi nenazýval. Určite by som ho umiestnil jedine niekam pod TV a týmto by tento stav zanikol, no ja som nemal inú možnosť a mohol som ho umiestniť len pod posteľ a nato ten subwoofer zjavne určený veľmi nie je.Lacný soundbar Sony HT-S400Keď som ho skúšal, tak môj obľúbený český seriál Polda bol hneď lepší so zvukom cez soundbar ako cez tu zvukovú atrapu na zvuk v TV. Soundbar po stránke spracovania nevyzerá až tak zle, je vidieť že je to lacná kategória, ale spracovanie subwooferu mi príde o niekoľko úrovni lacnejšie čo sa vyhotovenia týka. Je to doslova škatuľa s basovým reproduktorom a bassreflexom, nič viac, nič menej, takže veľké očakávania by som od toho nemal. Samozrejme basová zložka ak tam je v poriadku, tak je celkom slušná a pekne dopĺňa samotný soundbar, ale pri určitých zvukoch ako napríklad hovorené slovo to celkom kazí dojem, lebo viem presne určiť kde sa ten subáč nachádza. Ak by som ho mal umiestnený niekde pod TV, tak by som s tým asi nemal problém, lebo by basová zložka smerovala z rovnakého miesta odkiaľ smeruje samotný soundbar. To pásmo pre basovú zložku tam malo byť podľa mňa viac orezané. Ak tento set porovnám s mojim soundbarom Harman/Kardon Sabre SB35 čo mám pripojený k počítaču, tak to je o dosť neporovnateľný rozdiel. Čo si ale budeme hovoriť, ten soundbar Harman/Kardon Sabre SB35 stál tuším 3x viac ako tento soundbar Sony HT-S400, tak by sa asi aj patrilo aby hral lepšie, aj keď už má svoje roky.

Neviem čo pchajú do tých televízorov, ale tak hnusný plastový zvuk som veru nečakal ani v najhoršom sne, mne to popravde pripadá ako zvuk z monitorov pre počítače z pred 20tich rokov. Až sa celkom bojím toho, že aký zvuk bude mať ten 65" Sony Bravia OLED XR-65A90J, ktorý som kúpil do obývačky. Doteraz som nemal možnosť ho zapojiť a vyskúšať, tak som celkom zvedavý. Môj ozrutný 55“ monitor čo mám k počítaču disponuje aj reproduktormi a musím povedať, že tam je ten zvuk o dosť lepší a krajší ako pri tom 50" Sony Bravia KD-50X75WL. Možno je to tým, že nie som zvyknutý sledovať klasickú TV, keďže TV nepozerám vôbec a roky som zvyknutý na kvalitnejší zvuk. Možno sa mi chce aj preto po vypočutí zvuku z takejto bežnej TV celkom grcať, ale kde je pravda ukrytá netuším.

Za podmienok, že by chcel niekto tento soudbar Sony HT-S400 a subwoofer by bol umiestnený niekde pod TV, tak by som asi nemal problém s tým povedať, že to nie je zlá kúpa. Samozrejme za predpokladu, že sa očakáva náhrada za plastový zvuk z TV a určite by som nemal očakávania náhrady za nejaké kvalitné domáce kino, lebo tento set nemá ani najmenší náznak niečoho takého. Ako som písal vyššie, tak sa možno za tie peniaze dá kúpiť aj čosi lepšie, netuším, táto kategória ma nikdy nezaujímala a bral som len to čo bolo do 24 hodín dostupné v mojom okolí za nejakú nižšiu cenu. Ale za vyššie spomenutého predpokladu, že budú obe zariadenia vyžarovať zvuk z rovnakého miesta v miestnosti, tak nemôžem povedať že to hrá nejako zle, za tie prachy za mňa asi ok, je to doslova len náhrada za ten reproduktor mikroskopických rozmerov v TV. Ak sa subwoofer umiestni inde ako v mojom prípade a teda nie priamo pod TV, tak by som do tohto setu už nešiel, ale tak dá sa to prežiť. Subwoofer je podľa mňa len hračka a okolo kategórie subwooferov to ani nešlo. Spracovanie je za mňa tiež nula bodov, žiadna snaha zo strany Sony, ale tak chápem, že za tie peniaze nemôže človek očakávať highend zariadenie a že mu tam bude plávať majster sveta, ale mohli sa s tým aspoň trochu vyhrať.

Článok bol zobrazený 464 krát a obsahuje 1176 slov
Pridané 29. apríla 2024